Waarom Rauw

Steeds meer mensen gaan over op rauw voeren. Als je op een forum een vraag stelt over de gezondheid van je hond of als je wilt weten wat je de hond nu het beste kunt voeren dan zal er minstens 1 reactie zijn die je vertelt dat je over moet gaan op rauw.
Maar wat bedoelt men daar nu precies mee?

Rauw voeren betekend vooral dat je de hond geen brokken of blikvoer voorschoteld maar een menu aanbied van rauw vlees.
Een hond is een vleeseter, een carnivoor. Daarom doet een hond het gemiddeld veel beter op een menu wat grotendeels bestaat uit rauw vlees.
Zou u uw hond alleen biefstuk en kipfilet e.d. geven dan krijgt hij niet alles binnen wat hij nodig heeft.
Een goed menu van een hond bootst een prooidier na. Dus ook de botten en organen horen tot het menu.

Er zijn meerdere redenen om rauwe voeding aan je hond te gaan geven.
Allereerst is het wellicht belangrijk om uit te leggen waarom commerciële brok en blikvoedingen ongeschikt zijn voor een hond die van naturen een
carnivoor in hart en nieren is. Brokken worden zo verhit dat ze steriel worden en daardoor darmen van de hond lui maken. Doordat brokvoeding zo verhit wordt moet men achteraf nog kunstmatig vitaminen en mineralen toevoegen om er voor te zorgen dat een hond nog wel alle benodigde stoffen binnenkrijgt.
Ook de weerstand van de hond gaat omlaag doordat deze een dood gekookte en kunstmatig gemaakte voeding krijgt.
Verder zitten er in brokken ook vaak chemische middelen om de brokken langer te kunnen bewaren.
Deze stoffen worden vaak aangeduid met de term ‘met de in de E.U. toegestane anti-oxydanten’ waardoor veel klanten worden misleidt. En met die toegestane anti-oxydanten worden dan vaak de stoffen BHT, BTA en Ethoxyquine bedoelt. Dit zijn o.a. landbouwgiffen en rubber stabilisatoren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. BHA, BHT, Ethoxyquine en Propylgallaat zijn allen carcinogenen (kankerverwekkende) stoffen. In sommige brokken worden er ook kleurstoffen aan het voer toegevoegd, om het voor de baas aantrekkelijk te maken. Een hond zal het immers weinig kunnen schelen wat de kleur van zijn voedsel is. Als het maar lekker smaakt en ruikt! Nog een belangrijk punt is dat meer dan 75% van alle honden boven de drie jaar al tandproblemen hebben door het eten van een niet geschikt dieet. Hoewel erg vaak wordt beweerd dat brokken goed voor het gebit zouden zijn is dat natuurlijk niet waar: zodra een hond op een brokje bijt valt deze meteen uiteen.

Alleen rauwe botten en grote stukken vlees zullen voor een schoon gebit zorgen.
Hoewel onze schattige en vriendelijke ogende huishonden allang niet meer op de wolf lijken is heel hun spijsverteringsstelsel nog identiek aan dat van de wolf.
Ook het gebit, of je nu een Teckel of een Greyhound als voorbeeld neemt, beide hebben het gebit van een carnivoor. Ze hebben geen tanden om te malen of te kauwen,
maar ze hebben een gebit om grote stukken vlees en bot te snijden, scheuren en hakken.